Zaznacz stronę

O przyszłości opakowań…

NASZE USŁUGI


WYBIERZ INTERESUJĄCĄ CIĘ BRANŻĘ



 

Pakowanie produktów spożywczych jest podstawowym zabiegiem służącym zachowaniu ich jakości i zmniejszeniu strat jakości odżywczej. Branża producentów elastycznie musi dopasowywać się do coraz szybszych zmian na rynku oraz rosnących wymagań ekologicznych. Jaki to będzie miało wpływ na wygląd opakowań w przyszłości? Podczas Międzynarodowych Targów Owocowo- Warzywnych (Fruit Logistica 2018) w Berlinie zespół Control Union Poland miał okazję przyjrzeć się nowatorskim rozwiązaniom w tej dziedzinie.

Jednym z nich jest koncepcja, by opakowania plastikowe zastąpić opakowaniami wytwarzanymi ze źródeł odnawialnych. Zaprezentowany podczas targów Greenliner to innowacyjny, niezwykle ekologiczny materiał opakowaniowy wyprodukowany nawet w 50% z trawy. Włókno trawiaste jest wytwarzane w postaci pelletu poprzez czysto mechaniczną konwersję suszonej trawy (siana) i nie wymaga absolutnie żadnej obróbki chemicznej. W przeciwieństwie do uprawy drzew, która w Europie trwa co najmniej 20 lat, trawa jest dostępna do zbioru kilka razy w roku.

Podczas berlińskich targów zaprezentowano także nowatorskie torby do przechowywania żywności. Uwalniają one nano związki w zmodyfikowanej atmosferze, w której umieszcza się świeży produkt. Uwalnianie z worka do atmosfery związki reagują z nadmiarem cząsteczek wody uwalnianych przez produkt. Dzięki temu mogą niszczyć nadmiarowe cząsteczki wody i utrzymywać określony poziom wilgotności. Worki kontrolują proces rozkładu, zmniejszając wilgotność wewnątrz worka.

Z jednej strony można zaobserwować trend w rozwoju opakowań z drugiej jednak coraz częściej słyszy się o całkowitej rezygnacji z nich. Wydaje się, że jadalne opakowania to jedno z rozwiązań przyszłości. Czy to oznacza, że niedługo ser zjemy razem z opakowaniem? Jadalne opakowania nad którymi pracują w tej chwili naukowcy, mają być niewidoczne. Produkty ochroni niedostrzegalna gołym okiem warstwa wytworzona z biopolimerów pochodzenia naturalnego.

 

Innym rozwiązaniem eliminującym potrzebę produkcji opakowań zaprezentowanym na targach było oznaczanie produktów bez użycia chemicznych dodatków, materiałów opakowaniowych lub naklejek. W pełni zautomatyzowana maszyna laserowa usuwa tylko pigmenty ze skórki zewnętrznej bez wpływu na jakość i smak jedzenia. Jest to odpowiedź na bardziej rygorystyczne regulacje dotyczące żywności ekologicznej. Maszyna oznacza pojedyncze produkty lub całe pudełka. Podobne metody są już stosowane w Szwecji.

Sprzęt i rozwiązania związane z opakowaniem i etykietowaniem były jednym z głównych tematów imprezy. Warto przy tej okazji zastanowić się czy, kiedy i jak wpłynie to na działalność polskich producentów. Control Union Poland jako jednostka certyfikująca również w systemach bezpieczeństwa żywności stara się na bieżąco śledzić zmiany na rynku spożywczym i dopasowywać wachlarz świadczonych usług do potrzeb Klientów.

 

Korzystając z tej strony zgadzasz się na użycie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close