Scroll to top
Certyfikat VLOG

Certyfikat VLOG

System VLOG opracowany został przez niemieckie Stowarzyszenie Żywności bez Inżynierii Genetycznej (Verband Lebensmittel ohne Gentechnik, w skrócie: VLOG).

Jest to prężnie rozwijający się standard, a to za sprawą siły napędowej, jaką są duże sieci handlowe, które po wprowadzeniu produktów mlecznych bez GMO – stale poszerzają swoją ofertę. Czy to o produkty roślinne czy mięsne.

Dla kogo certyfikat VLOG?

  • Firmy logistyczne, które transportują, przechowują lub handlują żywnością lub paszą.
  • Producenci pasz, którzy produkują lub przetwarzają pasze.
  • Firmy rolnicze – w zakresie produkcji zwierzęcej i pasz dla zwierząt.
  • Firmy przetwarzające lub przygotowujące żywność.
  • Detaliści, którzy dostarczają konsumentom produkty zwierzęce.
  • Inni.

Producenci żywności i wytwórcy pasz dla zwierząt – mogą posługiwać się etykietą “VLOG tested” lub “Ohne GenTechnik”, by informować swoich klientów o tym, że zarówno procesy produkcyjne (produkcja, magazynowanie, transport), jak i produkty – nie wykorzystują składników modyfikowanych genetycznie.

Certyfikacja VLOG jest idealnym uzupełnieniem dla innych standardów zapewnienia jakości, takich jak Donau Soja / Europe Soja, GLOBAL G.A.P,  QS czy GMP+.  Standard VLOG pomaga w zwiększeniu potencjału rynkowego i w nawiązaniu kolejnych kontraktów z partnerami handlowymi w Europie wymagającymi certyfikacji non GMO, czyli poświadczającej, że przedsiębiorstwo wytwarza produkty na najwyższym poziomie bez stosowania modyfikacji genetycznych.

Jak uzyskać certyfikat VLOG?

  • Skontaktuj się z jednostką certyfikującą i uzyskaj ofertę.
  • Kontrola dokumentów przed audytem opisujących system bezpieczeństwa GMO (opis operacji, receptur, specyfikacje, itd.).
  • Audyt integralności w przedsiębiorstwie lub w gospodarstwie rolnym sprawdzający spełnienie wymagań normy – raz w roku.
  • Skorygowanie ewentualnych niezgodności.
  • Uzyskanie certyfikatu spełniającego normę “Ohne GenTechnic” i możliwości oznaczenia etykietą “VLOG”.

Certyfikat wydawany jest na okres jednego roku.

Zobacz także:

Pozostając na stronie, zgadzasz się na używanie plików cookies. Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close