Scroll to top

Certyfikat Donau Soja

Donau i Europe Soya to programy certyfikacji ustanowione w celu promowania, wspierania uprawy, przetwarzania i wprowadzania na rynek wolnej od GMO soi i w myśl zrównoważonego rozwojuObszarem uprawy zboża jest region Naddunajski (stąd też nazwa, niem. Donau – Dunaj) lub Europa.

Produkty oznaczone logiem Donau lub Europe Soya są produktami o kontrolowanym pochodzeniu i jakości:

  • nasiona soi pochodzą z regionu naddunajskiego lub Europy;
  • nasiona soi i produkty z nich pochodzące nie są modyfikowane genetycznie.

Konsumpcja soi w Europie wzrosła z 2,7 mln ton w 1960 r. do 43,5 mln ton w 2016 r. Obecnie wynosi około 37 mln ton rocznie. Ponad 90% tejże soi jest modyfikowana genetycznie. Importuje się ją z Ameryki Południowej. Zboże to jednak rośnie również bardzo dobrze w Europie! Właśnie dlatego uprawa wysokiej jakości, certyfikowanej soi – jest szansą na niezależność proteinową Europy. Warto ją wykorzystać!

Certyfikat Donau Soja
Donau Soja
Obszary upraw soi w Europie
Obszary upraw

Certyfikat Donau Soja. Kto może się certyfikować?

Certyfikacja Donau Soja
Certyfikat Donau Soja – dla kogo?

Częstotliwość kontroli, a także dodatkowe wymagania dla niektórych uczestników systemu zależą od tzw. stopnia ryzyka. Ryzyko to określane jest na podstawie pochodzenia produktu oraz możliwości zanieczyszczenia certyfikowanej soi z uprawami modyfikowanymi genetycznie.

Kraje, z których może pochodzić certyfikowana, europejska soja – klasyfikuje się na czterech poziomach ryzyka (RL):

  • Ryzyko – poziom 0 – Austria, Bośnia i Hercegowina, Szwajcaria, Chorwacja, Węgry, Serbia, Słowenia;
  • Poziom 1 ryzyka – Niemcy, Włochy, Polska (województwo: dolnośląskie, opolskie, śląskie, świętokrzyskie, małopolskie, podkarpackie);
  • Ryzyko – poziom 2 – Bułgaria, Czechy, Rumunia, Słowacja;
  • Ryzyko – poziom 3 – Mołdawia, Ukraina.

Dokładne obowiązki dla różnych poziomów ryzyka – dla rolników, punktów skupu, handlarzy, przetwórców, producentów pasz, producentów żywności, częstotliwości inspekcji wiążących – są określone w szczegółowych wymaganiach dla wszystkich uczestników w Donau / Europe System Soja. Dlatego zachęcamy Państwa, by zapoznać się z nimi przed audytem.

>> Pobierz: Standard Donau Soja oraz Donau Soja Guidelines

>> Pobierz: Standard Europe Soya oraz Europe Soya Guidelines

Certyfikaty te oferują klientom godną zaufania, przejrzystą i certyfikowaną soję non GMO uprawianą na terenie Europy, zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego. Dodatkowo zapewniają one bezpieczeństwo podmiotom wytwarzającym na jej bazie produkty spożywcze (napoje sojowe, sery wegańskie) lub też /przy jej udziale/ produkty odzwierzęce (mleko, jaja czy mięso), a certyfikowane – jako produkty bez udziału GMO. Żywność wyprodukowana z nasion Donau Soja może być oznaczona jako „Donau Soja” lub „fed with Donau Soja”.

Wszystkich Państwa, zainteresowanych uzyskaniem certyfikatu – zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z naszą jednostką certyfikującą Control Union Poland. Nasi eksperci w dziedzinie audytów i certyfikacji chętnie udzielą Państwu wszelkich informacji.

Certyfikat Europe Soja
Europe Soja

Zobacz także:

Pozostając na stronie, zgadzasz się na używanie plików cookies. Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close