Scroll to top

System jakości QS (Quality & Security) to jeden z najwiekszych na świecie systemów kontroli żywności. Certyfikat QS gwarantuje jakość produktów spożywczych od gospodarstwa rolnego aż do sklepowej półki. Certyfikacja w tym systemie dotyczy całego (bezpiecznego) łańcucha dostaw żywności (rolnictwo, przetwórstwo, pakowanie i marketing) i ma zapobiegać ryzyku zdrowotnemu.

Znak jakości QS
Znak jakości QS

Program certyfikacyjny QS utworzony został w 2001 roku, w wyniku kryzysu wywołanego epidemią BSE (tzw. chorobą szalonych krów). To właśnie wtedy Unia Europejska wprowadziła zakaz żywienia zwierząt paszami z dodatkiem białek zwierzęcych, a niemiecki sektor rolno-spożywczy powołał do życia system jakości QS zarządzany przez QS Qualität und Sicherheit GmbH. Początkowo system QS dotyczył mięsa i produktów mięsnych. W 2004 roku sprawdzający się program rozszerzono o drób, a także o warzywa, owoce i ziemniaki. Obejmuje zatem produkcję oraz sprzedaż owoców i warzyw, zgodną ze standardami dobrych praktyk rolniczych. Control Union certyfikuje w tym systemie już od 10 lat! Control Union Certifications Germany GmbH posiada akredytację DAkkS (Niemieckiego Towarzystwa Akredytacyjnego) do przeprowadzania kontroli i certyfikacji QS.

Certyfikat QS. Czym charakteryzuje się QS-System?

  • QS to wiodący standard bezpieczeństwa żywności w Niemczech. Aż 90% owoców i warzyw sprzedawanych tamże posiada ten certyfikat, świadczący o bezpieczeństwie żywności i zgodności z deklarowaną jakością!
  • Tylko wyrób produkowany i wprowadzany do obrotu zgodnie z wymogami programu QS – może być oznaczony charakterystycznym znakiem certyfikacji QS.
  • Niebieski znak jakości jest w Niemczech niezwykle rozpoznawalny! Daje konsumentom pewność, że dokonują bezpiecznych, świeżych zakupów żywnościowych, o ściśle kontrolowanych procesach produkcyjnych i marketingowych.
  • Owoce, warzywa i ziemniaki (a także mięso i produkty mięsne) ze znakiem certyfikacji QS posiadają dokładnie udokumentowany i kontrolowany cykl życia.
  • Znak jakości na świeżych produktach jest dowodem transparentności firm i utrwala zaufanie wśród konsumentów.

Korzyści z posiadania certyfikatu:

  • System jest odpowiedzią na oczekiwania dużych sieci handlowych, wymagających certyfikowanych produktów;
  • Firmy z zagranicy, chcący współpracować z niemieckimi partnerami, mogą uczestniczyć w programie QS bezpośrednio poprzez certyfikację w systemie QS lub przez uznanie innych standardów (GLOBALG.A.P., AMAG.A.P., IFS, Vegaplan i BRC). Przyczynia się do jednolitego poziomu bezpieczeństwa żywności na poziomie europejskim.
  • Pomaga w zwiększeniu potencjału rynkowego i w nawiązaniu kolejnych kontaktów z partnerami handlowymi, szczególnie zachodnimi;
  • Dzięki zaletom certyfikacji można wyróżnić się na tle konkurencji;
  • Standard zapewnienia jakości usprawnia wewnętrzne zarządzanie jakością, podnosi bezpieczeństwo żywności, a klienci końcowi korzystają z gwarancji jakości na każdym etapie.
  • Certyfikacja buduje zaufanie kontrahentów, klientów, dostawców do świeżej żywności.

Do kogo, w sektorze owoców i warzyw, kierowany jest system certyfikacji QS?

  • Producenci;
  • Hurtownicy;
  • Przetwórnie;
  • Przewoźnicy;
  • Koordynatorzy.

Jak to działa?

Zapewnienie jakości w programie QS opiera się na trzech współdziałających poziomach kontroli:

  1. Samoocena zgodności z wymaganiami QS;
  2. Niezależna kontrola przeprowadzona przez Control Union Certifications i analizy przeprowadzone przez laboratoria uznane przez QS;
  3. Losowe audyty próbek przeprowadzane przez Control Union Certifications Germany GmbH w imieniu QS.

Częstotliwość przeprowadzanych kontroli zależy od wyniku audytu i statusu QS. Okres między audytami może wynosić nawet do 36 miesięcy.

Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.q-s.de. W celu przeprowadzania kontroli jakości przez akredytowanego audytora i certyfikacji dla łańcucha systemu owoców, warzyw i ziemniaków – zapraszamy Państwa do kontaktu z naszym ekspertem w Polsce.

Zobacz także:

Pozostając na stronie, zgadzasz się na używanie plików cookies. Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close