17 października br., w Warszawie, już po raz drugi, miał miejsce tzw. Malaysian Palm Oil Roundtable Dialogue czyli wydarzenie poświęcone pojawiającym się wyzwaniom związanym z olejem palmowym. Organizatorem spotkania była Malezyjska Rada ds. Oleju Palmowego (MPOC) we współpracy z malezyjskim ministerstwem przemysłu (Ministry of Primary Industries Malaysia). W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele organizacji pozarządowych, środowisko naukowe, media oraz przedstawiciele firm przetwórczych.
Dato Dr. Tan Yew Chong, sekretarz generalny malezyjskiego ministerstwa, w swojej przemowie przypomniał, że Malezja jest drugim największym producentem i eksporterem oleju z palmy gwinejskiej – wiodącego i akceptowalnego oleju jadalnego sprzedawanego na całym świecie. Poinformował on także o wysiłkach podjętych przez rząd Malezji w celu utrzymania pozycji lidera w produkcji zrównoważonego oleju palmowego.
Odnośnie oleju palmowego władze zdeklarowały się:
- ograniczyć całkowitą powierzchnię upraw do 6,5 mln ha,
- wstrzymać uprawę palmy olejowej na nowych obszarach torfowisk oraz zaostrzyć przepisy w tym zakresie,
- zakazać przekształcania obszarów leśnych pod uprawę palmy olejowej,
- publiczne udostępnić mapę plantacji palm oleistych.
Podczas wydarzenia zaprezentowane zostały również zadania powołanej w czerwcu br. Polskiej Koalicji ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego, której przypomnijmy, głównym celem jest osiągnięcie w Polsce poziomu 100% zrównoważonego oleju palmowego. Jak się okazuje – organizacje o podobnej inicjatywie już w Europie istnieją, a ich przedstawiciele również byli obecni na spotkaniu. Ciekawym częścią wydarzenia było wystąpienie poświęcone właściwościom oleju palmowego na tle innych olei spożywczych, a także kontrowersyjnemu oznaczeniu produktów „palm oil free”.