Donau i Europe Soya to programy certyfikacji ustanowione w celu promowania, wspierania uprawy, przetwarzania i wprowadzania na rynek wolnej od GMO soi i w myśl zrównoważonego rozwoju. Obszarem uprawy zboża jest region Naddunajski (stąd też nazwa, niem. Donau – Dunaj) lub Europa.
Produkty oznaczone logiem Donau lub Europe Soya są produktami o kontrolowanym pochodzeniu i jakości:
- nasiona soi pochodzą z regionu naddunajskiego lub Europy;
- nasiona soi i produkty z nich pochodzące nie są modyfikowane genetycznie.
Konsumpcja soi w Europie wzrosła z 2,7 mln ton w 1960 r. do 43,5 mln ton w 2016 r. Obecnie wynosi około 37 mln ton rocznie. Ponad 90% tejże soi jest modyfikowana genetycznie. Importuje się ją z Ameryki Południowej. Zboże to jednak rośnie również bardzo dobrze w Europie! Właśnie dlatego uprawa wysokiej jakości, certyfikowanej soi – jest szansą na niezależność proteinową Europy. Warto ją wykorzystać!
Certyfikat Donau Soja. Kto może się certyfikować?
Częstotliwość kontroli, a także dodatkowe wymagania dla niektórych uczestników systemu zależą od tzw. stopnia ryzyka. Ryzyko to określane jest na podstawie pochodzenia produktu oraz możliwości zanieczyszczenia certyfikowanej soi z uprawami modyfikowanymi genetycznie.
Kraje, z których może pochodzić certyfikowana, europejska soja – klasyfikuje się na czterech poziomach ryzyka (RL):
- Ryzyko – poziom 0 – Austria, Bośnia i Hercegowina, Szwajcaria, Chorwacja, Węgry, Serbia, Słowenia;
- Poziom 1 ryzyka – Niemcy, Włochy, Polska (województwo: dolnośląskie, opolskie, śląskie, świętokrzyskie, małopolskie, podkarpackie);
- Ryzyko – poziom 2 – Bułgaria, Czechy, Rumunia, Słowacja;
- Ryzyko – poziom 3 – Mołdawia, Ukraina.
Dokładne obowiązki dla różnych poziomów ryzyka – dla rolników, punktów skupu, handlarzy, przetwórców, producentów pasz, producentów żywności, częstotliwości inspekcji wiążących – są określone w szczegółowych wymaganiach dla wszystkich uczestników w Donau / Europe System Soja. Dlatego zachęcamy Państwa, by zapoznać się z nimi przed audytem.
Certyfikaty te oferują klientom godną zaufania, przejrzystą i certyfikowaną soję non GMO uprawianą na terenie Europy, zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego. Dodatkowo zapewniają one bezpieczeństwo podmiotom wytwarzającym na jej bazie produkty spożywcze (napoje sojowe, sery wegańskie) lub też /przy jej udziale/ produkty odzwierzęce (mleko, jaja czy mięso), a certyfikowane – jako produkty bez udziału GMO. Żywność wyprodukowana z nasion Donau Soja może być oznaczona jako „Donau Soja” lub „fed with Donau Soja”.
Wszystkich Państwa, zainteresowanych uzyskaniem certyfikatu – zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z naszą jednostką certyfikującą Control Union Poland. Nasi eksperci w dziedzinie audytów i certyfikacji chętnie udzielą Państwu wszelkich informacji.