Scroll to top

System jakości QS (Quality & Security) to jeden z najwiekszych na świecie systemów kontroli żywności. Certyfikat QS gwarantuje jakość produktów spożywczych od gospodarstwa rolnego aż do sklepowej półki. Certyfikacja w tym systemie dotyczy całego (bezpiecznego) łańcucha dostaw żywności (rolnictwo, przetwórstwo, pakowanie i marketing) i ma zapobiegać ryzyku zdrowotnemu.

Znak jakości QS
Znak jakości QS

Program certyfikacyjny QS utworzony został w 2001 roku, w wyniku kryzysu wywołanego epidemią BSE (tzw. chorobą szalonych krów). To właśnie wtedy Unia Europejska wprowadziła zakaz żywienia zwierząt paszami z dodatkiem białek zwierzęcych, a niemiecki sektor rolno-spożywczy powołał do życia system jakości QS zarządzany przez QS Qualität und Sicherheit GmbH. Początkowo system QS dotyczył mięsa i produktów mięsnych. W 2004 roku sprawdzający się program rozszerzono o drób, a także o warzywa, owoce i ziemniaki. Obejmuje zatem produkcję oraz sprzedaż owoców i warzyw, zgodną ze standardami dobrych praktyk rolniczych. Control Union certyfikuje w tym systemie już od 10 lat! Control Union Certifications Germany GmbH posiada akredytację DAkkS (Niemieckiego Towarzystwa Akredytacyjnego) do przeprowadzania kontroli i certyfikacji QS.

Certyfikat QS. Czym charakteryzuje się QS-System?

  • QS to wiodący standard bezpieczeństwa żywności w Niemczech. Aż 90% owoców i warzyw sprzedawanych tamże posiada ten certyfikat, świadczący o bezpieczeństwie żywności i zgodności z deklarowaną jakością!
  • Tylko wyrób produkowany i wprowadzany do obrotu zgodnie z wymogami programu QS – może być oznaczony charakterystycznym znakiem certyfikacji QS.
  • Niebieski znak jakości jest w Niemczech niezwykle rozpoznawalny! Daje konsumentom pewność, że dokonują bezpiecznych, świeżych zakupów żywnościowych, o ściśle kontrolowanych procesach produkcyjnych i marketingowych.
  • Owoce, warzywa i ziemniaki (a także mięso i produkty mięsne) ze znakiem certyfikacji QS posiadają dokładnie udokumentowany i kontrolowany cykl życia.
  • Znak jakości na świeżych produktach jest dowodem transparentności firm i utrwala zaufanie wśród konsumentów.

Korzyści z posiadania certyfikatu:

  • System jest odpowiedzią na oczekiwania dużych sieci handlowych, wymagających certyfikowanych produktów;
  • Firmy z zagranicy, chcący współpracować z niemieckimi partnerami, mogą uczestniczyć w programie QS bezpośrednio poprzez certyfikację w systemie QS lub przez uznanie innych standardów (GLOBALG.A.P., AMAG.A.P., IFS, Vegaplan i BRC). Przyczynia się do jednolitego poziomu bezpieczeństwa żywności na poziomie europejskim.
  • Pomaga w zwiększeniu potencjału rynkowego i w nawiązaniu kolejnych kontaktów z partnerami handlowymi, szczególnie zachodnimi;
  • Dzięki zaletom certyfikacji można wyróżnić się na tle konkurencji;
  • Standard zapewnienia jakości usprawnia wewnętrzne zarządzanie jakością, podnosi bezpieczeństwo żywności, a klienci końcowi korzystają z gwarancji jakości na każdym etapie.
  • Certyfikacja buduje zaufanie kontrahentów, klientów, dostawców do świeżej żywności.

Do kogo, w sektorze owoców i warzyw, kierowany jest system certyfikacji QS?

  • Producenci;
  • Hurtownicy;
  • Przetwórnie;
  • Przewoźnicy;
  • Koordynatorzy.

Jak to działa?

Zapewnienie jakości w programie QS opiera się na trzech współdziałających poziomach kontroli:

  1. Samoocena zgodności z wymaganiami QS;
  2. Niezależna kontrola przeprowadzona przez Control Union Certifications i analizy przeprowadzone przez laboratoria uznane przez QS;
  3. Losowe audyty próbek przeprowadzane przez Control Union Certifications Germany GmbH w imieniu QS.

Częstotliwość przeprowadzanych kontroli zależy od wyniku audytu i statusu QS. Okres między audytami może wynosić nawet do 36 miesięcy.

Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.q-s.de. W celu przeprowadzania kontroli jakości przez akredytowanego audytora i certyfikacji dla łańcucha systemu owoców, warzyw i ziemniaków – zapraszamy Państwa do kontaktu z naszym ekspertem w Polsce.

Zobacz także: