System jakości QS (Quality & Security) to jeden z najwiekszych na świecie systemów kontroli żywności. Certyfikat QS gwarantuje jakość produktów spożywczych od gospodarstwa rolnego aż do sklepowej półki. Certyfikacja w tym systemie dotyczy całego (bezpiecznego) łańcucha dostaw żywności (rolnictwo, przetwórstwo, pakowanie i marketing) i ma zapobiegać ryzyku zdrowotnemu.
Program certyfikacyjny QS utworzony został w 2001 roku, w wyniku kryzysu wywołanego epidemią BSE (tzw. chorobą szalonych krów). To właśnie wtedy Unia Europejska wprowadziła zakaz żywienia zwierząt paszami z dodatkiem białek zwierzęcych, a niemiecki sektor rolno-spożywczy powołał do życia system jakości QS zarządzany przez QS Qualität und Sicherheit GmbH. Początkowo system QS dotyczył mięsa i produktów mięsnych. W 2004 roku sprawdzający się program rozszerzono o drób, a także o warzywa, owoce i ziemniaki. Obejmuje zatem produkcję oraz sprzedaż owoców i warzyw, zgodną ze standardami dobrych praktyk rolniczych. Control Union certyfikuje w tym systemie już od 10 lat! Control Union Certifications Germany GmbH posiada akredytację DAkkS (Niemieckiego Towarzystwa Akredytacyjnego) do przeprowadzania kontroli i certyfikacji QS.
Certyfikat QS. Czym charakteryzuje się QS-System?
- QS to wiodący standard bezpieczeństwa żywności w Niemczech. Aż 90% owoców i warzyw sprzedawanych tamże posiada ten certyfikat, świadczący o bezpieczeństwie żywności i zgodności z deklarowaną jakością!
- Tylko wyrób produkowany i wprowadzany do obrotu zgodnie z wymogami programu QS – może być oznaczony charakterystycznym znakiem certyfikacji QS.
- Niebieski znak jakości jest w Niemczech niezwykle rozpoznawalny! Daje konsumentom pewność, że dokonują bezpiecznych, świeżych zakupów żywnościowych, o ściśle kontrolowanych procesach produkcyjnych i marketingowych.
- Owoce, warzywa i ziemniaki (a także mięso i produkty mięsne) ze znakiem certyfikacji QS posiadają dokładnie udokumentowany i kontrolowany cykl życia.
- Znak jakości na świeżych produktach jest dowodem transparentności firm i utrwala zaufanie wśród konsumentów.
Korzyści z posiadania certyfikatu:
- System jest odpowiedzią na oczekiwania dużych sieci handlowych, wymagających certyfikowanych produktów;
- Firmy z zagranicy, chcący współpracować z niemieckimi partnerami, mogą uczestniczyć w programie QS bezpośrednio poprzez certyfikację w systemie QS lub przez uznanie innych standardów (GLOBALG.A.P., AMAG.A.P., IFS, Vegaplan i BRC). Przyczynia się do jednolitego poziomu bezpieczeństwa żywności na poziomie europejskim.
- Pomaga w zwiększeniu potencjału rynkowego i w nawiązaniu kolejnych kontaktów z partnerami handlowymi, szczególnie zachodnimi;
- Dzięki zaletom certyfikacji można wyróżnić się na tle konkurencji;
- Standard zapewnienia jakości usprawnia wewnętrzne zarządzanie jakością, podnosi bezpieczeństwo żywności, a klienci końcowi korzystają z gwarancji jakości na każdym etapie.
- Certyfikacja buduje zaufanie kontrahentów, klientów, dostawców do świeżej żywności.
Do kogo, w sektorze owoców i warzyw, kierowany jest system certyfikacji QS?
- Producenci;
- Hurtownicy;
- Przetwórnie;
- Przewoźnicy;
- Koordynatorzy.
Jak to działa?
Zapewnienie jakości w programie QS opiera się na trzech współdziałających poziomach kontroli:
- Samoocena zgodności z wymaganiami QS;
- Niezależna kontrola przeprowadzona przez Control Union Certifications i analizy przeprowadzone przez laboratoria uznane przez QS;
- Losowe audyty próbek przeprowadzane przez Control Union Certifications Germany GmbH w imieniu QS.
Częstotliwość przeprowadzanych kontroli zależy od wyniku audytu i statusu QS. Okres między audytami może wynosić nawet do 36 miesięcy.
Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.q-s.de. W celu przeprowadzania kontroli jakości przez akredytowanego audytora i certyfikacji dla łańcucha systemu owoców, warzyw i ziemniaków – zapraszamy Państwa do kontaktu z naszym ekspertem w Polsce.