Scroll to top

Czy zabraknie czekolady i kakao? Co zapewnia certyfikat UTZ?

Jej smak jest niepowtarzalny, trudno jej się oprzeć, a popyt na nią wciąż rośnie. Czekolada. W jej rozmaitych postaciach… Nim trafi na sklepową półkę, skąd z łatwością można sięgnąć po obietnicę zmysłowych wrażeń – przemierza cały łańcuch dostaw. A droga ta nie zawsze jest „słodka”. 

Kakaowce rosną w tropikach. Zanim mamy okazję skosztować ulubionego ciasta lub czekoladki, owoce tego drzewka są poddawane są fermentacji, suszeniu, prażeniu, mieleniu, tłuczeniu, rozdzieleniu na masę kakaową i suche kakao. Następnie przechodzą cały proces produkcyjny… W przemyśle kakaowym nie brakuje takich problemów jak wylesianie regionów ciągnących się wąskim pasem wzdłuż równika. To przyczynia się do postępujących zmian klimatu. Jak na ironię – uprawy kakaowców są niezwykle wrażliwe na klimat! Średni wzrost temperatury na planecie o ok. 2 st. C może oznaczać ich całkowitą zagładę. Również – niemożność egzystencji żyjących z uprawy surowca ludzi. Kolejna sprawa to nadużycia związane z wykorzystywaniem nieletnich do pracy na plantacjach…

Certyfikat UTZ – odpowiedź na zagrożenia środowiskowe i społeczne.

W odpowiedzi na te i inne zagrożenia dla natury i społeczeństw, holenderska organizacja non-profit, zrzeszająca rolników oraz firmy zaangażowane w odpowiedzialną uprawę kakaowca stworzyła wiodący dziś system UTZ. Jest to globalny program certyfikacji monitorujący ewentualne nadużycia, skupiający się na dobrych praktykach rolniczych (lepszych metodach gospodarowania), racjonalnym zarządzaniu, poprawie warunków pracy, edukowaniu plantatorów, ochronie dzieci, lepszych możliwościach dla rodzin rolników i przyrody. 

Konsumenci poszukują odpowiedzialnych społecznie rozwiązań, chętnie płacą więcej za czekoladę wyprodukowaną z certyfikowanego kakao. UTZ określa zasady, które muszą być przestrzegane, by uzyskać certyfikat. Wytyczne obejmują proces upraw i zbiorów, a także łańcuch dostaw, którego ostatnim ogniwem jest wspomniana na początku półka sklepowa. Za takie certyfikowane kakao rolnicy otrzymują wyższą cenę, firmy więcej im płacą, zwiększając jednocześnie nadzór nad łańcuchem dostaw kakao. Dba się tu o środowisko i zasoby naturalne Ziemi. 

Konsumenci wybierają świadomie, opierając się na wiedzy nt. „pewnego” pochodzenia produktu. Produkty certyfikowane dają potwierdzenie, że powstały zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, tak w ujęciu ekologicznym, jak i społecznym. Czyli w sposób odpowiedzialny, bez szkody dla natury i ludzi pracujących przy uprawie.

UTZ to uznany na świecie, międzynarodowy standard wspierający zrównoważony rozwój. Pomaga firmom zawiązać dobre, długoterminowe relacje z odpowiedzialnymi dostawcami. Pomaga też zwiększyć konkurencyjność i wkroczyć na nowe rynki. Obejmuje certyfikację kakao, ale też kawy, herbaty i orzechów laskowych. 

Zainteresowanych tym system zapraszamy do zapoznania się z podstawowymi informacjami i do kontaktu. A z naszymi ekspertami skontaktować się można za pośrednictwem formularza kontaktowego, maila: polska@controlunion.com lub telefonicznego pod nr tel. +48 68 452 34 39.

Zobacz także: