Certyfikat QS – co to jest?
QS (Qualität und Sicherheit) to wiodący system kontroli żywności w Niemczech i jeden z największych w Europie i na świecie. Niebieski znak jakości QS jest powszechnie rozpoznawalny! Certyfikat QS świadczący o bezpieczeństwie żywności, a także o zgodności z deklarowaną jakością posiada aż 90% sprzedawanych na terenie Niemiec owoców i warzyw!
Certyfikacja owoców i warzyw.
Certyfikacja w systemie QS ułatwia polskim firmom eksport owoców i warzyw ukierunkowany na niemiecki rynek. Przyczynia się do zwiększenia potencjału rynkowego.
System jest odpowiedzią na oczekiwania dużych sieci handlowych, wymagających certyfikowanych produktów, z gwarancją najwyższej jakości na każdym etapie.
Tutaj kontrola obejmuje każdy element łańcucha dostaw: rolnictwo, przetwarzanie, pakowanie, transport, dystrybucję oraz marketing. Zatem korzystają z niego producenci/rolnicy, przetwórnie, hurtownicy, przewoźnicy spełniający rygorystyczne wymogi bezpieczeństwa produktów żywnościowych.
Polscy przedsiębiorcy mogą uczestniczyć w programie QS bezpośrednio poprzez certyfikację QS lub przez uznanie innych standardów. Akceptowany jest np. certyfikat GLOBALG.A.P..
Od rolnika po sklepową ladę! Uczestnicy programu QS dążą do wspólnych celów: konsekwentnej samokontroli, a także kompleksowej gwarancji bezpiecznego pochodzenia świeżych owoców i warzyw.
Standard zapewnia 3-poziomowy system kontroli, są to:
- samoocena – zgodnie z wymogami standardu,
- niezależna kontrola wykonana przez CUC Germany GmbH – audyty odbywają się również na terenie Polski, analiza laboratoryjna,
- losowe audyty próbek przeprowadzone przez CUC Germany GmbH w imieniu QS.
Sprawdź: Wymagania systemu QS
Zapraszamy do kontaktu w sprawie certyfikacji warzyw i owoców eksportowanych na niemiecki rynek! Tutaj kontrahent i konsument mają pewność, że żywność spełnia surowe wymogi produkcyjne i marketingowe w całym łańcuchu wartości świeżej żywności.